...

“Waar ben jij eigenlijk mee bezig?”

Ken je dat gevoel van schrik, zodra je onverwacht scherp wordt ondervraagd?

“Waar ben jij eigenlijk mee bezig?”, vroeg mijn schoonvader mij afgelopen weekend tijdens de familiereünie. “Ja, op je werk.”, vervolgde hij. Ah, op mijn werk, bedoelt hij. Nu zit ik al bijna 10 jaar in de schoonfamilie en ik dacht altijd dat ik inmiddels wel was geaccepteerd. Maar ik was toch blij dat hij doelde op mijn werk en niet op iets fundamentelers. Blij met de plotselinge belangstelling voor mijn werk dacht ik even na hoe ik dat het best zou kunnen uitleggen. Het vak van adviseur / coach binnen de publieke sector staat ver weg van zijn belevingswereld als gepensioneerde arbeider bij de Hoogovens in IJmuiden.

Dus ik vertelde hem over een van mijn laatste ervaringen. Op een mooie herfstdag, zat ik, in een veel te klein zaaltje, met een aantal medewerkers van een gemeente, te praten over politiek-bestuurlijke gerichtheid. Bij binnenkomst hadden deze medewerkers er duidelijk zin in: waarom was dit nodig? En kunnen we vanmiddag wat eerder stoppen? Maar goed, gaandeweg de bijeenkomst ontstond er toch een geanimeerd gesprek. Over de lokale politiek en de beelden en vooroordelen die er binnen de groep over de politiek bestonden. Later in het programma sloten enkele gemeenteraadsleden aan in het gesprek dat ik faciliteerde. Al snel kwam op tafel dat er vergelijkbare vooroordelen over ‘de ambtenaar’ zijn. Wat een open en eerlijk gesprek ontstond er! Over beeldvorming, drijfveren en kwaliteiten. En over hoezeer in ons democratische stelsel beide domeinen elkaar nodig hebben. Het leek wel alsof er toen, in dat veel te kleine zaaltje, iets van genegenheid ontstond. Misschien zelfs iets van… liefde. Professioneel natuurlijk. Ik herinner me dat ik met een zeer blij gevoel weer naar huis ging.

En terwijl ik dit verhaal aan mijn schoonvader vertelde stond ik weer met een grote glimlach op mijn gezicht. “Ah, ok.”, zei mijn schoonvader. En begon te vertellen over de nieuwste vissen in zijn aquarium.

 

insights logoDe publieke adviseur is de drijvende kracht achter Insights voor en door de overheid. Insights is een toegankelijk instrument dat ondersteunt bij de ontwikkeling van individu, team en organisatie. Wij hebben ruime ervaring bij het toepassen van Insights bij de veranderingen die nu gaande zijn binnen de overheid.

Een vrijblijvende afspraak?

06 425 24 625 of info@depubliekeadviseur.nl